Este necesara o programare in prealabil pentru radiografie ?
Nu. Ne puteti vizita oricand in timpul programului.
In cat timp sunt gata rezultatele?
Rezultatele se elibereaza pe loc, in scurt timp dupa expunere .
Care este doza de radiatii la care sunt expus ?
Corpul uman este expus permanent la radiatii, fie ca acestea provin de la surse naturale (radiatiile atmosferice sau terestre) sau de la surse artificiale (televizorul, monitorul computerului sau telefoanele mobile).
Fiecare investigatie imagistica are avantaje si dezavantaje. Doza , este doar unul dintre factorii analizati in momentul in care se opteaza pentru o astfel de investigatie. Sunt cantarite costurile, disponibilitatea aparatului, performanta si rapiditatea transmiterii rezultatelor, calitatea imaginii si acuratetea stabilirii diagnosticului, dar si confortul persoanei investigate.
Unitatea de masura pentru dozele de radiatii care ajung in organism este milisievert (mSv). Experţii Colegiului American de Radiologie si ai Societatii de Radiologie din America de Nord sustin ca doza maxima admisa de radiatii acumulate pe durata unui an nu trebuie sa depaseasca 20 mSv.
Tipuri de investigatii si cantitatea de radiatii
Cantitatea de radiatii emise de o radiografie pulmonara este de 0,1-0,5 mSv.( cu aproximatie echivalentul a 15 zile de iradiere naturala- care poate proveni din : apa ,aer, mancare, sol sau organism vii)
Radiografia unui segment osos este putin mai iradianta decat cea pulmonara, pentru ca osul compact este un material dens, spre deosebire de plaman, care contine mult aer si de aceea necesita o doza mai mica de raze X pentru investigare.
O radiografie dentara este cel mai putin iradianta dintre toate investigatiile cu raze X, doza de radiatii emisa fiind de aproximativ 0.02 mSv
Radiografiile stomatologice sunt recomandate copiilor?
Este indicat pentru copii ca incepand de la varsta de 1 an sa fie examinati periodic de un medic stomatolog specialist in pedodontie, iar efectuarea de analize radiologice sa se faca numai la recomandarea acestuia.
Radiografiile sunt recomandate in perioada de sarcina si alaptare?
Specialistii recomanda ca expunerea la radiatii a pacientelor insarcinate sa fie evitata in special in primul trimestru, perioada de organogeneza.
In cazul radiografiile stomatologice retroalveolare radiatiile emise sunt foarte mici si focalizate pe zona dento-maxilo-faciala. Pentru a se evita reflexia razelor spre zonele de risc (sani, abdomen, ovare), pacientele sunt protejate de un sort special din plumb.
Cu toate acestea, in situaţiile în care radiografia (ex: pulmonara , de schelet, stomatologica) se impune, beneficiile ei fiind mai mari decât nocivitatea, decizia de a face această investigaţie se ia împreună cu medicul ginecolog / stomatolog şi cu medical radiolog.
Păstraţi filmele
Nu există un număr limită de examinări radiologice pe care le poate efectua o persoană, spun specialiştii. Totuşi,, anumite reglementări previn repetarea acestora la intervale prea mici de timp. De aceea, este bine să vă informaţi medicul asupra numărului şi asupra tipului de radiografii pe care le-aţi făcut recent, pentru a lua o decizie în cunoştinţă de cauză.
De asemenea, „colecţionaţi” filmele radiologice, în ambalajul în care le-aţi primit.